Zdrowie
Like

Cud terapii Gersona – dieta

23/11/2014
402 Wyświetlenia
0 Komentarze
19 minut czytania
Cud terapii Gersona – dieta

Gdy dr Mitchell Gaynor, kierownik oddziału onkologii Strang Cancer Prevention Center w Nowym Jorku, ukończył szkolenie specjalizacyjne w Cornell Medical Center, dysponował rozległą wiedzą o nowotworach. Przyznaje jednak, że nie ma zbyt dużego pojęcia o diecie i odżywianiu oraz ich znaczeniu dla zapobiegania i leczenia chorób zwyrodnieniowych. Nowotwór, skupisko komórek ciała ulegających niekontrolowanemu podziałowi i pomnażaniu, to doskonały przykład postępującej choroby zwyrodnieniowej.

0


Kiedy dr Gaynor pojawił się na prestiżowym Rockefeller University w 1986 roku, aby w ramach stypendium podoktoranckiego rozpocząć pracę biologa molekularnego, był zdumiony. Jego bardziej postępowi koledzy z oddziału onkologii rozmawiali bowiem o przeciwnowotworowych właściwościach brukselki, kalafiora, kapusty i kilku innych warzyw krzyżowych, bogatych w substancję o nazwie sulforafan. Sulforafan pomaga naszym ciałom produkować enzymy II fazy, które usuwają niebezpieczne pozostałości prokarcynogenów – rakotwórczych prekursorów, będących w stanie uszkodzić komórkowe DNA.

W roku 1986 badacze pracujący w laboratoriach dopiero zaczynali odkrywać w pospolitych owocach i warzywach dziesiątki nowych substancji. Podczas eksperymentów przeprowadzanych w probówkach i na zwierzętach owe tajemnicze związki wykazywały niezwykłą zdolność do przeciwdziałania powstawaniu nowotworów – zarówno łagodnych, jak i złośliwych. W chwili obecnej zakres naszej wiedzy o owych fitochemikaliach (substancjach pochodzenia roślinnego) gwałtownie się poszerza. Wraz z gromadzeniem przez naukowców nowych informacji dotyczących procesów chemicznych zachodzących w roślinach i innych produktach spożywczych mają oni coraz większą nadzieję na to, że będą w stanie chronić ludzi przed nowotworami. „Zobaczyliśmy przyszłość – mówi dr Gaynor – i jest nią pożywienie”.

Choć dr Max Gerson dostrzegał i podkreślał znaczenie przyjmowania pożywnych, zdrowych i naturalnych pokarmów dla zdrowia i procesu zdrowienia mniej więcej 60 lat temu, wreszcie udało nam się zrozumieć, że jego spostrzeżenia były trafne. Nie ulega wątpliwości, że poprawa diety i ogólnego stylu życia to przyszłość, jeśli chodzi o walkę z chorobami zwyrodnieniowymi.

PODSTAWOWA ZASADA DIETY DR. MAXA GERSONA

Program terapeutyczny dr. Gersona dąży do zregenerowania i uzdrowienia chorego ciała poprzez zalanie organizmu niedomagającego pacjenta substancjami odżywczymi i wymóg przestrzegania określonych reguł postępowania. Substancje odżywcze pochodzą z surowych soków oraz z surowych i gotowanych organicznych wegetariańskich pokarmów stałych, które są przyjmowane w dużych ilościach. Jako że zgodnie z podstawową zasadą diety dr. Maxa Gersona – potwierdzoną podczas badań klinicznych – niedobór tlenu we krwi przyczynia się do powstawania chorób zwyrodnieniowych, zaproponowana przez niego kuracja prowadzi do dwukrotnego zwiększenia natlenienia krwi.

Terapia Gersona wpływa także korzystnie na metabolizm, oczyszcza organizm z toksyn i przyspiesza spowolniony proces usuwania produktów przemiany materii przez wątrobę i nerki. Kuracja ta dostarcza pacjentowi dużej ilości wysokiej jakości substancji odżywczych, zwiększa dostępność tlenu, wzmacnia całe ciało za sprawą dobrze funkcjonującego metabolizmu i pobudza detoksykację komórek, przez co pobudza osłabiony układ odpornościowy, otumaniony umysł oraz niewłaściwie pracujący mózg i inne podstawowe narządy, a także reguluje rozstrojone procesy fizjologiczne, pozwalając zregenerować się organizmowi i odzyskać utracony stan homeostazy.

Opracowany przez dr. Gersona program terapeutyczny pomaga pokonać niemal każdą chorobę i jest znacznie lepszy od chemioterapii nowotworów. Dla przykładu, ogólny odsetek remisji wśród osób poddających się chemioterapii wynosi średnio 12% (7% w przypadku nowotworów okrężnicy i 1% w przypadku nowotworów trzustki), gdy choroba zostaje wykryta we wczesnym lub pośrednim etapie rozwoju. Odsetek remisji wśród osób stosujących Terapię Gersona wynosi natomiast średnio 42%, wliczając w to również pacjentów w stanie terminalnym.

Co więcej, wpływ programu dietetycznego stosowanego w Terapii Gersona jest trwały, przez co daje on pewniejsze rezultaty niż wszystkie inne znane nam terapie, takie jak cytotoksykologia (chemioterapia), immunologia, farmakologia, rentgenologia (radioterapia) i inne standardowe procedury stosowane w konwencjonalnej medycynie alopatycznej. Celem Terapii Gersona jest bowiem regeneracja wszystkich najważniejszych narządów.

OGÓLNY ZARYS PROGRAMU DIETETYCZNEGO STOSOWANEGO W TERAPII GERSONA

Najważniejszym elementem Terapii Gersona jest dieta oparta na niskotłuszczowych i niesolonych produktach spożywczych. Dostarcza ona komórkom organizmu łatwo przyswajalnych substancji odżywczych, pobudzających naturalne mechanizmy obronne układu odpornościowego. Terapia Gersona oferuje idealny sposób odżywiania, przez co pomaga zapobiegać większości spośród znanych nam tysiąca pięciuset chorób zwyrodnieniowych i je leczyć. We współczesnym świecie, w którym nachalna propaganda medialna i reklamy zachęcają nas do przyjmowania przetworzonych i paczkowanych artykułów spożywczych (zawierających często konserwanty, dodatki, barwniki, a czasem wręcz substancje powszechnie uznawane za kancerogeny), przestrzeganie zasad gersonowskiego programu dietetycznego może być dość wymagające. Jeżeli jednak chora osoba naprawdę chce wyzdrowieć, stosowanie techniki terapeutycznej opracowanej przez dr. Gersona zagwarantuje jej powrót do zdrowia.

Podstawą Terapii Gersona jest odpowiednia dieta, która polega na spożywaniu świeżych, organicznych owoców i warzyw oraz wypijaniu 13 szklanek świeżo wyciśniętych soków dziennie (w odstępach godzinowych). Świeże owoce i warzywa z upraw ekologicznych sprawiają, że w ciele podnosi się poziom minerałów, enzymów, beta-karotenu, witamin A i C oraz innych antyoksydantów wypłukujących wolne rodniki, a także naturalnie występujących fitochemikaliów, które zdaniem naukowców skutecznie zapobiegają przewlekłym chorobom zwyrodnieniowym. Przyjmowane przez pacjenta pożywienie nie powinno zawierać żadnych resztek pestycydów i fungicydów.

Mięso jest zabronione. W pierwszych 6–12 tygodniach stosowania kuracji dr. Gersona chory powinien całkowicie unikać białka zwierzęcego, a w późniejszym czasie przyjmować je w jak najmniejszych ilościach. Dieta ta jest w znacznej mierze beztłuszczowa, ale dopuszcza odtłuszczone i bezsmakowe jogurty, odtłuszczony i niesolony twaróg oraz maślankę (jeżeli nie jest dostępna, można ją zastąpić odtłuszczonym jogurtem), a także olej lniany. Badania przeprowadzone przez dr Johannę Budwig, siedmiokrotną kandydatkę do Nagrody Nobla z Freudenstadt-Dietersweiler w Niemczech, pokazują, że zawarte w lnie kwasy tłuszczowe omega-3 zabijają ludzkie komórki nowotworowe w kulturach tkankowych, nie niszcząc przy tym normalnych komórek wchodzących w skład tych kultur.

Zanim dr Budwig opublikowała wyniki swoich przełomowych badań, dr Gerson wykorzystywał zgromadzoną przez siebie wiedzę o tłuszczach i olejach do leczenia swoich pacjentów – najpierw w Niemczech, potem w Austrii, a w końcu w Stanach Zjednoczonych. Stosowany w Terapii Gersona plan żywieniowy jest obecnie zalecany przez American Cancer Society (ACS). Tak – jest to ta sama organizacja, która potępiła niegdyś pomysły dr. Gersona i wpisała jego terapeutyczną dietę na czarną listę. National Cancer Institute (NCI) i American Heart Association (AHA) również zachęcają do korzystania ze zmodyfikowanej wersji programu żywienia autorstwa dr. Gersona.

Wbrew błędnemu, lecz rozpowszechnionemu w latach 1930. i 1940. wśród pracowników służby zdrowia przekonaniu dr. Gerson uważał, że nowotwór jest raczej chorobą układową aniżeli schorzeniem dotykającym jakiejś konkretnej części ciała. Podkreślał w związku z tym znaczenie zrównoważenia wszystkich procesów fizjologicznych zachodzących w ciele pacjenta. Jak wynika z pozostawionych przez niego publikacji, jego terapia ma z założenia przeciwdziałać wszystkim czynnikom sprzyjającym namnażaniu się komórek nowotworowych, a zarazem regenerować komórki, które z powodu jakichkolwiek chorób nie działają poprawnie.

ASPEKT DETOKSYKACYJNY

Dr Gerson zalecał oczyszczanie organizmu za pomocą lewatyw z kawy, które pacjenci powinni sobie robić kilka razy dziennie.

Lewatywy z kawy pozwalają osobom, które cierpią na nowotwory i inne groźne dla życia choroby metaboliczne, oczyścić organizm z toksycznych substancji, powstających podczas stosowania Terapii Gersona: produktów rozpadu szybko zanikających guzów oraz substancji powstających w wyniku reakcji ozdrowieńczych źle działających komórek. Z obserwacji poczynionych przez dr. Gersona wynika, że jeżeli pacjenci zaczynają stosować dietę, pić soki i przyjmować suplementy, ale nie robią sobie lewatyw z kawy, mogą nawet umrzeć – nie z powodu procesów chorobowych, lecz dlatego, że ich wątroba nie będzie w stanie wystarczająco szybko oczyścić się z toksycznych substancji.

Przyjmowana doodbytniczo kofeina pobudza pracę wątroby, stymuluje przepływ żółci i otwiera drogi żółciowe, dzięki czemu wątrobie łatwiej jest wydalić toksyczne produkty przemiany materii. Lewatywy z kawy są stosowane zarówno do zapobiegania chorobom, jak i leczenia. W znacznym stopniu zmniejszają one także odczuwany przez pacjenta ból.

Procedury opracowane przez dr. Gersona wymagają również doustnego przyjmowania kilku suplementów żywieniowych (codziennie lub co drugi dzień) w celu dodatkowego wzmocnienia procesu detoksykacji i uzupełnienia diety. Zalecane są: wyciąg z tarczycy, jodek potasu, wyciąg z wątroby, enzymy trzustkowe i niacyna (kwas nikotynowy albo witamina B3).

ZEZNANIE DR. MAXA GERSONA PRZED SENATEM STANÓW ZJEDNOCZONYCH

W przedmowie przytoczyliśmy w niezmienionej postaci fragmenty audycji Raymonda Grama Swinga, wyemitowanej przez American Broadcasting Corporation w środę 3 lipca 1946 roku. Była ona poświęcona przesłuchaniu dr. Maxa Gersona przez podlegającą Komisji Spraw Zagranicznych Senatu Stanów Zjednoczonych podkomisję Peppera-Neely’ego, które odbyło się tego samego dnia w Waszyngtonie. Poniżej przytaczamy najbardziej istotne fragmenty zeznania dr. Maxa Gersona, które dotyczyły jego kuracji dietetycznej leczącej nowotwory i inne choroby zwyrodnieniowe.

„Mieszkam na 815 Park Avenue w Nowym Jorku i przyjmuję tam pacjentów. Jestem członkiem AMA, Medical Society of New York State oraz Medical Society of New York County.

Kurację żywieniową, która od wielu lat jest nazywana „dietą Gersona”, opracowałem pierwotnie w celu pozbycia się dręczących mnie ciężkich migren. Następnie z dobrymi efektami zastosowałem ją do leczenia pacjentów cierpiących na choroby alergiczne, takie jak astma, a także schorzenia przewodu pokarmowego oraz przewodu wątrobowo-trzustkowego. Dzięki mojej diecie przypadkowo wrócił do zdrowia również pacjent cierpiący na toczeń gruźliczy (gruźlicę skóry). Po tym sukcesie zastosowałem swoją kurację dietetyczną do zwalczania wszystkich innych rodzajów gruźlicy – gruźlicy kości, nerek, oczu, płuc i tak dalej. Okazało się, że pomaga ona także w leczeniu innych chronicznych dolegliwości, takich jak artretyzm, choroba serca, przewlekłe zapalenie zatok, przewlekłe choroby wrzodowe (między innymi okrężnicy), wysokie ciśnienie krwi, łuszczyca, stwardnienie rozsiane i tak dalej. Najlepsze rezultaty dawało stosowanie mojej kuracji do leczenia różnego rodzaju chorób wątroby i woreczka żółciowego, na które żadne znane dotychczas metody nie wywierały żadnego wpływu.

Ogromna liczba chronicznych chorób powstrzymanych przez kurację dietetyczną wyraźnie pokazuje, że z powodu odejścia od naturalnego sposobu odżywiania, które nastąpiło kilka pokoleń temu, ludzkie ciało utraciło część swojej odporności i mocy uzdrawiania.

Podstawowym błędem było wprowadzenie nawozów sztucznych do uprawy warzyw i owoców oraz paszy. Chemicznie przekształcone pokarmy wegetariańskie i mięsne z każdym pokoleniem wywołują bowiem niekorzystne zmiany w narządach i sposobie funkcjonowania ludzkiego ciała.

Innym ważnym błędem jest marnotrawienie ekskrementów pochodzących z miast. Zamiast oddawać naturalny nawóz wydającej plony glebie, wylewamy go do rzek, niszcząc życie podwodne. Ludzkość zaburza w ten sposób naturalny cykl i skazuje się na ogromne cierpienie. Powinniśmy się uczyć od form życia zamieszkujących lasy i dzikie obszary.

Możemy jednak odzyskać utraconą odporność i moc uzdrawiania, jeżeli tylko w jak największym stopniu powrócimy do przestrzegania odwiecznych praw natury. Aby wywołać szybką reakcję, w swojej kuracji żywieniowej posługuję się owymi prawami w mocno skoncentrowanej formie.

W 1928 roku po raz pierwszy wyleczyłem za pomocą swojej diety osobę chorą na nowotwór (dróg żółciowych). Następnie zastosowałem swój program do leczenia kolejnych 12 pacjentów. Siedmiu z nich powróciło do zdrowia, a symptomy chorobowe nie pojawiły się u nich ponownie nawet po upływie siedmiu lat.

Opierając się na własnych doświadczeniach, nabrałem przeświadczenia, że w przypadku pacjentów, których stan zdrowia ulega szybkiej poprawie, kluczowe znaczenie dla procesu zdrowienia ma wątroba. Jeżeli narząd ten jest w zbyt dużym stopniu wyniszczony, kuracja nie jest skuteczna.

Zdając sobie sprawę z niedoskonałości tej, a także każdej innej teorii, spróbuję jednak wyjaśnić rezultaty końcowe stosowania diety dr. Gersona. Można je streścić w trzech punktach:

1. Eliminacja toksyn i trucizn oraz powrót przemieszczonej „zewnątrzkomórkowej” grupy-Na (sodowej), powiązanej z toksynami, truciznami, obrzękami, destrukcyjnym zapaleniem tkanek, guzów i narządów, które nie są dla niej odpowiednie, do surowicy i tkanek, gdzie powinna się znajdować – woreczka żółciowego i dróg żółciowych, tkanki łącznej, gruczołu tarczowego, błony śluzowej żołądka, rdzenia nerkowego, guzów itd.

2. Sprowadzenie wewnątrzkomórkowej grupy-K (potasowej) wraz z witaminami, enzymami, cukrami itd. z powrotem do tkanek i narządów, w których powinna się znajdować: wątroby, mięśni, serca, mózgu, kory nerek itd.; w tej sytuacji jod, wcześniej nieskuteczny, staje się efektywny i jest stale podawany w nowych ilościach.

3. Korzystny wpływ aktywowanego jodu na różnicowanie, tonus, napięcie, oksydację itd. miejsc, w których wcześniej rosły guzy i przerzuty, wywołując odróżnicowanie, utratę napięcia, słabe natlenienie oraz osłabienie odporności i mocy uzdrawiania.”

W roku 1991, czyli dwie dekady po tym, jak 23 grudnia 1971 roku prezydent Richard M. Nixon ogłosił kolejną „wojnę z nowotworami” i obiecał, że lekarstwo na raka zostanie odkryte do zaplanowanych na rok 1976 obchodów dwusetnej rocznicy podpisania Deklaracji Niepodległości, grupa 60 wybitnych lekarzy i naukowców wyraziła swoje oburzenie w związku z porażką poniesioną przez całą medycynę, a w szczególności onkologię. Zwołali oni konferencję prasową i wygłosili następujące oświadczenie: „Nowotworowy establishment mami społeczeństwo powtarzanymi przez siebie, a nieprawdziwymi stwierdzeniami, że wygrywamy wojnę z nowotworami […]. Jeśli chodzi o leczenie większości nowotworów, nie odnieśliśmy żadnych znaczących sukcesów”.

Najlepszym sposobem na rozwiązanie problemu nowotworów jest poprawienie diety, spożywanie odpowiednich substancji odżywczych, detoksykacja całego ciała i stosowanie całościowej terapii dietetycznej. Niektóre z tych aspektów leczenia chorób zwyrodnieniowych opiszemy w następnym odcinku.

CIĄG DALSZY NASTĄPI

Autorzy: Charlotte Gerson, dr Morton Walker
Fragment książki „Cud terapii Gersona”, Wydawnictwo Vivante, Białystok 2014
Opublikowano w „Wolnych Mediach” za wiedzą wydawcy

0

Wiadomości Zdrowie za Zdrowie

586 publikacje
0 komentarze
 

Dodaj komentarz

Authorization
*
*
Registration
*
*
*
Password generation
343758