Zdrowie
Like

Probiotyki ograniczają gromadzenie tłuszczu w wątrobie

06/08/2014
395 Wyświetlenia
1 Komentarze
1 minut czytania
no-cover

Jedzenie probiotyków przez 30 dni zmniejsza akumulację tłuszczu w wątrobie – twierdzą naukowcy z Uniwersytetu w Grenadzie.

Autorzy artykułu z pisma „PLoS ONE” zademonstrowali, że podawanie otyłym szczurom przez miesiąc 3 szczepów bakterii probiotycznych ogranicza akumulację tłuszczu w wątrobie. Warto przypomnieć, że zarówno otyłość, jak i cukrzyca typu 2. są czynnikami ryzyka niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (ang. nonalcoholic fatty liver disease, NAFLD).

0


 

Hiszpanie pracowali z 3 szczepami z Narodowej Kolekcji Mikroorganizmów z Instytutu Pasteura: Lactobacillus paracasei CNCM I-4034, Bifidobacterium breve CNCM I-4035 i Lactobacillus rhamnosus CNCM I-4036. Podczas wstępnych eksperymentów na zdrowych ludziach wykazali, że wszystkie są tolerowane i bezpieczne do spożycia.

W najnowszych badaniach na zwierzętach z genetyczną otyłością (szczurach Zucker, u których występuje mutacja w genie kodującym receptor leptyny) okazało się, że w porównaniu do placebo, podawanie probiotyków prowadziło do mniejszej akumulacji lipidów (głównie trójglicerydów) w hepatocytach. Towarzyszył temu spadek związków prozapalnych (TNF-α czy interleukiny-6) w surowicy.

Choć, wg akademików, probiotyki nie uleczą NAFLD, będzie je można wykorzystać jako terapię wspierającą.

Autor: Anna Błońska
Na podstawie: Universidad de Granada
Źródło: Kopalnia Wiedzy

0

Wiadomości Zdrowie za Zdrowie

586 publikacje
0 komentarze
 

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Authorization
*
*
Registration
*
*
*
Password generation
343758